jueves, 28 de mayo de 2015

Una amarga derrota, i molt per aprendre.

És costum de tots els partits atribuir-se una victòria desprès d’unes eleccions, encara que el resultat hagi estat desastrós. Be, està clar que sempre se’n pot treure profit d’una situació adversa, però atribuir-se una victòria, quan no ha estat així, em sembla desastrós.

Al nostre tancament de campanya ja vam dir que amb el recorregut que havíem tingut com a projecte, el fet de presentar-nos ja es una victòria, i realment ha estat així. Haig de reconèixer que la determinació dels meus companys i companyes ha estat la que ha fet que un projecte que ha passat, de l’èxit al fracàs, i desprès del fracàs a l’èxit, hagi estat a punt d’assolir un èxit rotund.

En aquest recorregut que va començar ja gairebé fa un any, hem patit de tot. Quan els amics de la CUP van marxar, hauríem d’haver intuït que el projecte que volíem portar a terme no funcionaria, i així ens ho va demostrar el dia que Podemos també el va abandonar. Aquest intent de confluir a qualsevol preu, fins a l’últim moment, ens ha causat un greu problema d’identificació. Per una banda Podemos entenent que volíem confondre als potencials votants del seu partit, per un altra els votants d’Iniciativa que no trobaven la papereta del seu partit, i, el cop de gràcia, la candidatura fantasma muntada per la pitjor calanya de Calafell, que encara confonia molt la gent.

És evident que tenim molt per aprendre, i que hem comès errors, molts, però també es cert que en aquest camí que hem recorregut, ho hem tingut tot en contra. Per exemple, ¿com és possible que un projecte tan seriós com Guanyem Barcelona, estigui mesos treballant sense enregistrar la marca?. Bé, això es una falta de serietat i de visió estratègica brutal. Bueno, pot passar, però un cop t’ha passat, ¿com pot ser que, poc desprès, un projecte com Podemos no enregistri el nom amb el que es presenten en molts municipis? Bé, aquests errors no han passat factura a Barcelona, i imagino que per això no tenen importància allà. Però si a això hi afegim que la junta electoral va enregistrar la nostra candidatura com Entesa-CeC, que des de Barcelona en Comú només s’han dignat a tenir-nos en compte per que anéssim a reforçar les candidatures municipalistes fent-nos una foto amb Manuela Carmena a Madrid, i que no ens han reforçat amb cap figura mediàtica en la nostra campanya, ni tan sòls un trist disseny de pancarta... i si ja ens centrem en els factors locals, tenim la candidatura frau Ganemos, el fet de que una de les forces se’ns desvinculés a menys de 2 mesos de les eleccions, i aquest intent del sector sobiranista més conservador d’enfocar les eleccions municipals en clau nacional.

Bé, a tots aquests factors externs, hem d’afegir els erros que, nosaltres mateixos hem comès. El primer d’ells és la identificació, ens hem volgut identificar amb un projecte d’èxit a Barcelona, però clar, Calafell no és Barcelona, si no hagués aparegut la candidatura “Ganemos-Constantí-Si se puede”, hauríem tingut representació, però d’èxit rotund com a Barcelona, res. Un altre error ha estat intentar una confluència de sigles, sense haver treballat prèviament amb les persones. Si be és cert, que fruit d’aquest intent, hem conformat un grup molt potent, aquest desgast i aquestes preses han generat desconfiances, tensions i fins i tot malestar entre algunes de les forces, o persones, que ho vam intentar.

Un cop exposat tot això, sí que ens podem atribuir una petita victòria, i és que, gràcies a la identificació del nostre projecte amb Barcelona en Comú, i a la confusió dels potencials votants de Podemos sobre si el seu partit a Calafell es presentava o no, i amb quines sigles ho feia, el senyor Constantí Ortega no ha entrat a l’ajuntament. D’això podem estar orgullosos, i els veïns i les veïnes de Calafell ens poden estar agraïts, i espero que la gent de Podemos Calafell també hagi après una lliçó molt valuosa: si no omples el teu espai, vindran d’altres i l’ompliran per tu.

També podem estar orgullosos d’haver conegut i treballat amb gent amb un gran potencial, gent jove, i gent que, encara que ja no participin del nostre projecte, tenen molt de camí per recórrer, gent amb una gran experiència política i amb voluntat de canvi, i gent sense experiència amb una gran voluntat per aprendre.

I de tot això, ¿què n’hem tret? ¿què hem d’aprendre?

Be, aquí, faig una opinió molt personal, i és que no es pot confluir amb gent amb la que no hi ha confiança. Aquest, crec que ha estat el nostre primer error. Crec que vam forçar la màquina i la vam trencar, que vam treballar en l’ordre incorrecte, que hauríem d’haver treballat primer al carrer, picant pedra poc a poc, junts i juntes, en comú, com hem repetit molts cops, i un cop teixida aquesta relació de treball i confiança, confluir. Evidentment, és un error compartit, però està clar que jo tinc la meva part de responsabilitat, vaig creure que la unitat popular s’havia de construir a qualsevol preu, i quan em vaig adonar de l’error, ja era massa tard.

Un altre lliçó molt valuosa que he après, és que no es pot teixir una candidatura ciutadana, en un municipi que no té un potent teixit social. Crec que aquí també hem invertit l’ordre, que aquí també hem de picar pedra, molta pedra, per reforçar un teixit social que ha de servir com a contraforça de l’administració local, un teixit veïnal, que es rebel·li contra les injustícies que els hi vinguin imposades de de dalt, i que sigui capaç de fer política des del carrer.

I per últim, el més valuós que he après jo, es Calafell. Porto en aquest municipi pot més d’un any, i aquest projecte m’ha fet conèixer el municipi d’una forma que no hagués après de cap altra manera. He conegut persones increïbles, lo potència de determinats col·lectius, problemàtiques que afecten a urbanitzacions senceres, un patrimoni i una història sorprenents, i un teixit associatiu que té un gran potencial. El resultat de tot això es que fa un any, vivia a Calafell, i ara sóc de Calafell.

Be, i ara, enfocant el futur, ens preguntem, que hem de fer.

Bueno, ho vam dir el mateix dilluns. Hem vingut per quedar-nos, qui pensi que aquest projecte que vam construir i que es diu Calafell en Comú es un altre bolet electoral com tots els que han sortit últimament, està molt equivocat. Estem aquí per revolucionar el municipi, per donar la volta a una situació en la que els veïns i les veïnes no tenen ni veu ni vot, per continuar treballant per fer créixer aquest projecte de transformació social que ja està començant. Si algú pensa que ens rendirem, que abandonarem la lluita, s’equivoca. I si algú vol trobar-nos, vol saber on estem, ens trobarà al carrer.

Si no som el cavall de Troia que obre les portes del consistori a la societat, continuarem assetjant el consistori des del carrer.
Si el no podem fer de l’ajuntament la primer trinxera en la lluita contra l’austeritat, la Troika i les injustícies socials, aquesta trinxera la construirem al carrer.
Si no podem ser la veu dels veïns i les veïnes al consistori, farem tot el que calgui per que la veu dels veïns i de les veïnes es senti més forta als carrers.


Ens veiem a les places!





No hay comentarios:

Publicar un comentario

LinkedIn